Тешко да се иједан обред или обичај могу замислити без обредног хлеба односно погаче. За божић се прави хлеб који је украшен разним мотивима: плетенице, житно поље, крст, плуг као и представе домаћих животиња. Постоје многа правила када је у питању однос са хлебом: када се погача испече, треба сачекати неко време, „да јој душа оде на орање'', па се тек онда може јести; треба окренути руб одломљене погаче према себи односно према крају стола; не ваља стављати погачу наопачке; и многа друга. У свим словенским земљама је и дан данас заступљен обичај дочекивања гостију хлебом и сољу.
Текст: Милош Костић
Литература:
Ш. Кулишић, П. Ж Петровић, Н Пантелић - "Српски митолошки речник", Нолит, Београд, 1970
Слика:
„Хлеб'' - Душан Божић
Нема коментара:
Постави коментар